Millaisia polkupyörämalleja on tarjolla?

Polkupyörä kannattaa valita huolella. Käyttötarkoitus on tietysti yksi tärkeimmistä pyörän valintaan vaikuttavista seikoista. Pyörälähetti ja pyöräilemään opetteleva lapsi tarvitsevat aivan erilaiset pyörät. Valitse myös oikean kokoinen pyörä, sillä pyörän oikea koko on todella tärkeä ajoasennon kannalta. Kaiken tämän valintahärdellin keskellä tarjolla on useita erilaisia pyörämalleja, jotka saattavat saada pyöränostajan pään pyörälle. Esittelemme tässä artikkelissa muutaman erilaisen mallin, jotka pyöränostajan on syytä tuntea.

Mikä on hybridipyörä?

Hybridipyörässä sekoittuvat maastopyörän, maantiepyörän sekä city-pyörän hyvät ominaisuudet ja se onkin hyvin monikäyttöinen pyörä. Hybridillä voi ajaa niin maanteillä kuin kaupunkien sorapinnoillakin. Rakenteeltaan nämä pyörät voivat olla keskenään hyvinkin erilaisia. Osa muistuttaa ohutrenkaisia maantiepyöriä tai esimerkiksi maastopyöriä.

Hybridit ovat erittäin suosittuja monikäyttöisyytensä takia. Jos joudut esimerkiksi pyörälähetin työssä ajamaan hyvin erilaisilla pinnoilla, mutta asfaltti on kuitenkin yleisin ajoalusta, saattaa hybridi olla sinulle sopivin vaihtoehto. Niitä suositaan myös esimerkiksi kuntopyöräilyssä, sekä työmatka-ajossa.

Mitkä ovat maastopyörän hyviä ominaisuuksia?

Maastopyörä on parhaimmillaan haastavissa maasto-olosuhteissa, kuiten vaikeassa maastossa tai vaikkapa haastavia polkuja ajettaessa. Maantieajossa maastopyörä ei sen sijaan pärjää hybridille taikka maantiepyörälle. Yleensä maastopyörässä on leveät renkaat, joissa on voimakkaat kuviot. Tällaiset renkaat tarjoavat hyvää pitoa sellaisillakin ajopinnoilla, joiden kitka on vähäistä. Ajo-asento maastopyörän selässä on pystympi kuin maantiepyörällä ajettaessa. Tämä auttaa ajajaa reagoimaan tavallista paremmin vastassa oleviin kuoppiin, töyssyihin ja muihin maaston aiheuttamiin yllätyksiin. Maastopyöristä löytyy usein myös etuhaarukka, jossa on kunnon jouset. Lisäksi pyörien jarrut ovat yleensä erityisen tehokkaat ja pyörissä saattaakin olla joko levyjarrut tai V-jarrut.

Sopisiko sinulle city-pyörä?

City-pyörä on nimensä mukaan tarkoitettu etupäässä kaupunkiajoon. Jos ajat erityisen paljon lyhyitä matkoja kaupunkiympäristössä, voi city-pyörä olla sinulle paras valinta. Sillä esimerkiksi työmatkat sekä kauppareissut taittuvat näppärästi. City-pyörällä voi lähteä myös satunnaisesti pyörälenkeille. Jos tykkäät ajaa yli 20 kilometriä pitkiä matkoja, on maantiepyörä tai hybridi luultavasti sinulle parempi valinta.

Vaihteita kaupunkipyörästä löytyy tavallisesti 1 – 8 kappaletta ja ne ovat yleensä napavaihteita. Tämän ansiosta pyörän vaihteet eivät yleensä vaadi runsasta huoltoa. Jalkajarru on city-pyörän tyypillinen jarruvaihtoehto, mikä sekin vaatii yleensä todella harvoin huoltoa. Ajoasento kaupunkipyörän kyydissä on pysty ja mukava. Pyörän selästä pyöräilijä näkee hyvin ympärilleen.

Olisiko maantiepyörä sittenkin sinulle sopivin vaihtoehto?

Maantiepyörää käytetään maantiekäytössä, erityisesti ajettaessa pitkiä matkoja. Hyväkuntoinen asfalttitie on sille paras ajoalusta. Maastossa tämä pyörä ei pärjää, satunnaisia soratietaipaleita lukuun ottamatta.