
Miten pyöräkuriiri voi parantaa turvallisuuttaan ajon aikana?
Eräs pyöräkuriirin työn parhaista puolista on se, että työpäivän aikana kuriiri saa runsaasti liikuntaa. Monessa työssä korostuu paikoillaan istuminen ja työpäivän jälkeen tekeekin mieli suunnistaa erikseen liikkumaan kuntosalille tai jonnekin muualle. Pyöräkuriirin työssä tämä on toisin ja kuriiri saa aimoannoksen liikuntaa samalla kun on töissä. Eräs seikka, johon kuriirin on kuitenkin tärkeää muistaa panostaa, on turvallisuus. Annamme tässä artikkelissa vinkkejä, joiden avulla pyöräkuriiri voi parantaa omaa työturvallisuuttaan.
On tärkeää noudattaa liikennesääntöjä ja varovaisuutta
Kaupunkiliikenteessä pyöräilijän on tärkeää noudattaa liikennesääntöjä sekä varovaisuutta. Mahdollisessa onnettomuustilanteessa pyöräilijä on melko turvaton, joten onnettomuuksien ennaltaehkäisy on äärimmäisen tärkeää. Liikennesäännöt tulee siis tuntea ja niitä tulee noudattaa, vaikka lähetyksillä olisikin kiire ja lähetysten perille toimittaminen ajoissa aiheuttaisikin stressiä ja paineita.
Käytä pyöräilykypärää ajon aikana
Pyöräilykypärän on todettu suojaavan päätä monenlaisissa onnettomuustilanteissa. Kannattaa valita kypärä, joka on tarkoitettu pyöräilykäyttöön, sopii omiin käyttötarkoituksiin ja istuu omaan päähän mahdollisimman optimaalisesti. Pyöräilykypärän kunnosta kannattaa myös pitää huolta. Jos kypärä esimerkiksi putoaa kovalle alustalle, saattavat sen suojaavat ominaisuudet olla mennyttä, vaikka kypärä päällisin puolin näyttäisikin selvinneen iskusta ehjänä.
Muista lepo ja riittävät tauot
Omasta levosta on tärkeää pitää huolta. Huolehdi siitä, että nukut riittävästi ja maltat pitää taukoja myös työpäivän aikana. Pidä huolta siitä, että verensokerisi pysyy hyvällä tasolla, sillä liian alhainen verensokeri voi saada sinut tekemään liikenteessä kohtalokkaita virheitä. Muista myös juoda riittävästi. Erityisesti lämpimällä säällä pyöräiltäessä nestettä saattaa kulua melkoisen paljon. Liian väsyneenä ajaminen voi vaikuttaa reaktiokykyysi ja aiheuttaa sen vuoksi vaaratilanteita. Väsyneenä saatat myös sortua vaarallisiin virhearviointeihin.
Älä hyppää pyörän selkään alkoholin vaikutuksen alaisena
On selvää, ettei auton rattiin saa hypätä, jos on ottanut alkoholia. Myöskään pyörän selkään ei kuitenkaan tule hypätä alkoholin vaikutuksen alaisena, sillä se voi vaikuttaa arviointikykyysi ja aiheuttaa vaaratilanteita.
Valitse sinulle sopiva pyörä ja pidä siitä huolta
Jos voit vaikuttaa pyörävalintoihisi, valitse sinulle sopiva pyörä ja tarkista aina ennen ajoa mahdollisuuksien mukaan, että pyörä on kunnossa. Esimerkiksi toimimattomat jarrut saattavat aiheuttaa onnettomuustilanteita, joten on tärkeää, että pyörän jarrut ja muut turvalaitteet ovat kunnossa. Kaupunkipyörä, maastopyörä, maantiepyörä ja hybridi soveltuvat hyvin erilaisiin ajotilanteisiin, joten on tärkeää miettiä, mikä niistä vastaa kaikista parhaiten juuri sinun tarpeitasi.
Huolehdi myös psyykkisestä hyvinvoinnistasi
Työn aiheuttama kiireen tunne saattaa aiheuttaa stressiä ja paineita ehtiä ajoissa paikasta A paikkaan B. Vaikka pyörällä pääseekin usein puikkelehtimaan ruuhkassa autoa paremmin, voivat ruuhkat silti aiheuttaa tilanteita, joissa aikapaine alkaa tuntua musertavalta. Onkin tärkeää, että pyörälähetti huolehtii myös psyykkisestä hyvinvoinnistaan ja jaksamisestaan. Palautuminen on tärkeää ja vapaa-ajalla olisi tärkeää päästä tekemään jotakin aivan muuta, joka voi auttaa nollaamaan omat ajatukset.
Hyvien ystävien kanssa vietetty aika tai vaikkapa kiva lomamatka voi auttaa tuomaan omaan arkeen iloa ja mahdollisuuden rentoutua. Tämä taas voi auttaa jaksamaan pyörälähetin työssä jälleen aivan uusin paukuin. Ellei työpäivien jälkeen saa koskaan tilaisuutta kunnolla rentoutua ja palautua, voi pyörän selkään hyppääminen alkaa nopeasti tuntua puisevalta.